به گزارش اقتصادنگار به نقل از ایسنا، برابر سیاهه انتشار سال ۱۳۹۶ که شهرداری تهران منتشر کرده، بابت سهم منابع مختلف در آلودگی هوا در کلانشهر تهران سهمی برای منابع متحرک اعلام شده که بر این اساس سهم تولید آلایندههای گازی نزدیک به ۸۰ درصد عنوان شده است که از بین این ۸۰ درصد، سهم خودروهای سبک ۳۷ درصد و سهم موتورسیکلتها ۲۱ درصد است، در مجموع موتورسیکلت و خودروهای شخصی سهم ۵۸ درصدی درتولیدآلودگی هوای تهران دارند که تمرکز بر بهبود وضعیت آلایندگی آنها قطعا سبب رفع شدید آلودگی هوای تهران خواهد شد.
در همین راستا نیز مدیران شهری چند سالی است که نسخه حل آلایندگی وسایل نقلیه بنزینی را روی آوردن به وسایل نقلیه برقی میدانند، راهحلی که در برخی از کشورها جواب داده و موجب بهبود وضعیت هوای آنها شده است، در دوره مدیریت شهری ششم نیز شهرداری تهران با پشتیبانی و حمایت دولت توانست گامهای موثری در راستای برقیسازی وسایل نقلیه عمومی همچون اتوبوس،تاکسی و… بردارد؛ هرچند هنوز ثمره برقی سازی کام شهروندان تهرانی را شیرین نکرده اما امیدها برای افزایش هماهنگی بین دستگاههای مختلف برای ورود وسایل نقلیه عمومی برقی وجود دارد.
شهرداری تهران در سال گذشته در نیمه دوم پارسال سه مرتبه نسبت به رونمایی از خودروهای برقی اقدام کرد و نهایتا در دی ماه سال گذشته بود که از اولین تاکسیهای مشکی رنگ برقی تهران رونمایی کرد و وعده ورود تاکسیهای بیشتر با کمک بخش خصوصی را نیز به شهروندان داد اما با اینکه چندین مرحله از خودروهای برقی که قرار است تاکسی شوند رونمایی شده اما هنوز خبری از تردد این خودروها در سطح شهر نیست. به عنوان مثال در۱۹ آذرماه سال گذشته برای اولین بار از ۸۸ خودروی برقی رونمایی شد و علیرضا زاکانی شهردار تهران اعلام کرد: خوشبختانه در رونمایی از اولین خودروی تمام برقی که قرار است به ناوگان تاکسیرانی تحویل شود، دور هم جمع شدهایم تا آغاز یک مسیر را باهم جشن بگیریم. با اهتمام اساسی و جدی که وزیر صنعت، معدن و تجارت بر این داشتند، این امر از پیچیدهترین استان کشور، تهران آغاز شد و خوشحالیم که شاهد تحقق این امر هستیم.
در نهایت هم سریال دنبالهدار رونمایی از تاکسی های برقی به دی ماه سال گذشته رسید بهگونهای که با حضور وزیر صمت از ۱۹۸ خودروی برقی رونمایی شد و قرار بود این خودروهای مشکی رنگ در خطوط فرودگاهی و … استفاده شوند که خبری از تردد آنها در شهر نیست.
در ادامه رونماییها از خودروهای برقی که قرار است تاکسی شوند، در ۲۲ اسفندماه سال گذشته نیز از چندین دستگاه خودروی برقی وارداتی از چین در حیاط شورای شهر تهران رونمایی شد تا نمایندگان مردم در جریان ویژگیهای این خودروها قرار گیرند و همان جا مدیرعامل سازمان تاکسیرانی اعلام کرد که امروز تعدادی از این خودروها وارد تهران شدند و مابقی خودروها نیز ظرف شش ماهه آینده در سال ۱۴۰۳وارد کشور میشوند و خطوط فعالیت این تاکسی ها مشخص است و بعد از اخذ پلاک از سوی پلیس وارد خطوط فعالیت می شوند.
حتی یک خودروی برقی هم موفق به دریافت پلاک تاکسی نشده
با اینکه در سه مرحله از خودروهای برقی رونمایی شد اما هنوز از تردد این خودروهای برقی در تهران خبری نیست،اتفاقی که موجب گلایه عضو شورای شهر تهران شده است. علیاصغر قائمی عضو شورای شهر تهران در تذکری در صحن علنی شورای شهر با بیان اینکه در آذرماه سال گذشته از ۸۸ خودرو آریزو برقی که رنگهای مختلفی داشت در حضور شهردار تهران و وزیر صمت رونمایی شد، می افزاید: در دیماه سال گذشته نیز در محل سازمان تاکسیرانی از ۱۹۸ خودروی جک برقی که رنگ سیاه داشتند، رونمایی شد و نکته قابل توجه این است که این خودروها یا پلاک نداشتند و یا پلاکشان شخصی بود و پلاک تاکسی نداشتند.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه برخلاف مصوبه شورای عالی ترافیک که قرار بود رنگ خودروهای برقی آبی فیروزهای باشد شاهد رونمایی از خودروهای رنگی هستیم، میگوید: در اسفندماه سال گذشته نیز از تعداد خودروهای برقی وارداتی چین رونمایی شد که رنگش با رنگ مصوب همخوانی نداشت و شهرداری هنوز در مورد نحوه خدمات پس از فروش اقدامی نکرده و شرکت خودروساز صاحب صلاحیت را نیز معرفی نکرده است و حتی یک خودروی برقی هم موفق به دریافت پلاک تاکسی نشده و نکته اینکه کماکان یارانه دولتی از محل ماده ۱۲ و شورای اقتصاد تعیین تکلیف نشده است و فقط وعده ورود خودرو برقی داده شده است و هنوز شواهد و گزارشی از عملکرد اجرایی این مصوبه مشخص نیست.
قائمی می افزاید: با صحبت، سخنرانی و بازدید مشکل حمل و نقل درون شهری حل نمیشود. حتی به دلیل عدم پیگیری نوسازی تاکسیها مدتهاست که سمند سورن به عنوان تنها خودروی مناسب تاکسی وارد چرخه حملونقل نشده و نوسازی متوقف شده است و هنوز وزارت کشور در مورد ونهای اهدایی نیز اقدامی انجام نداده و شهرداری هم پیگیریهایش به نتیجه نرسیده و این در حالی است که قرار بود با بودجه اختصاص داده شده نوسازی ونها انجام شود که نشده است که امیدواریم شهردار تهران پاسخگوی این موارد و مطالبات باشد.
خودروهای برقی رونمایی شده، منتظر دریافت پلاک تاکسی
با اینکه عضو شورای شهر تهران در مورد ورود، خدمات رسانی و… تاکسی های برقی ابهاماتی مطرح کرد اما شادی مالکی، سرپرست سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی درباره زمان پلاک گذاری تاکسی های برقی، میگوید: خودروهای برقی دو شرکت کرمان موتور و آرین، پلاک ملی را گرفتند و منتظر دریافت پلاک تاکسی هستند. به طوری که پلاک گذاری تاکسی های برقی در انتظار نامه شورای عالی ترافیک است که به پلیس راهور ارسال شود تا پلاک تاکسی این خودروها داده شود و طبق گفته شورای عالی ترافیک ظرف دو هفته آینده وضعیت پلاک گذاری تاکسی های برقی تعیین تکلیف میشود.
وی با بیان اینکه رنگ تاکسیهای برقی طبق مصوبه شورای عالی ترافیک آبی فیروزهای است، گفته بود: باتوجه به اینکه پروژه برقی سازی جدید است و خودروهایی که در گام های اول وارد کشور شدند مشکی و سفید هستند؛ مقرر شد تا این خودروها از طریق نصب برچسب های آبی فیروزه ای اجازه تردد در شهر را بگیرند و ثبت سفارش های بعدی به رنگ آبی فیروزهای خواهد بود.
مالکی باتاکید بر اینکه فراخوان خودروهای برقی تا پایان هفته جاری منتشر می شود و وارد مرحله واگذاری به رانندگان خواهیم شد.گفت: در این فرایند تسهیلاتی را شهرداری تهران و تسهیلاتی را خودروساز ارائه میکند که امیدواریم که با استقبال رانندگان مواجه شود. تمام خودروسازهای داخلی که اقدام به واردات این خودروها کردهاند خدمات پس از فروش را ارائه میدهند. به طوری که کرمان موتور تعمیرگاه خدمات پس از فروشش را در هفته آینده راه اندازی و افتتاح خواهد کرد. باتوجه به اینکه این خودروها در گام های بعدی توسط این شرکتها داخلی سازی می شوند، هر شرکت موظف به خدمات پس از فروش خواهد بود.
وی در مورد ورود ونهای تازه نفس به سیستم حمل و نقل عمومی نیز میگوید: وزارت کشور از محل ۶۴۰ ونی که قرار بود به ما تحویل بدهد، ۱۹۲ ون را تحویل داده که ۴۰ ون پلاک گذاری نشده است. علت تاخیر وزارت کشور این است که این نهاد در انتظار الحاقیهای است که با ایران خودرو بسته شود و به دنبال آن به بقیه تعهدات خود عمل کند که شهرداری به طور مستمر پیگیر موضوع است.
چرایی عدم پلاکگذاری تاکسیهای برقی
با اینکه مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران توپ عدم ورود تاکسی های برقی را به زمین وزارت کشور انداخت اما سید مجتبی شفیعی دبیر شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور با تاکید بر اینکه ضوابط تاکسی برقی در اوائل سال گذشته در شورای عالی ترافیک به تصویب رسیده است و مشخصات خودروهایی که برای تاکسی پیشنهاد می شود باید با این ضوابط منطبق باشند. ادامه میدهد: شورای عالی ترافیک کشور ضوابط را پیشتر تصویب کرده و موضوع انطباق نیز عموما از طریق کمیته فنی و اتحادیه انجام میشود که در مورد برخی انواع تاکسیهای برقی بحثی مطرح است که بعضی پارامترهای آنها با ضوابط مصوب انطباق کامل ندارد و در این شرایط یا باید این ضوابط تعدیل شود و یا مغایرتها بر اساس ضوابط برطرف شوند.
وی تأکید میکند: عمده ایرادات ممکن است در حوزه اصلاح ضوابط، حل شود؛ در حقیقت به اعتقاد اعضای کمیته، برخی ضوابط سختگیرانه بوده و ممکن است کمی تعدیل شوند تا خودروهای متداول بتوانند پاس کنند که البته موضوع باید در شورای عالی ترافیک مورد بحث قرار گیرد. اما اگر بخواهند ضوابط بدون تعدیل باقی بماند و اصلاح نشود باید مغایرتها برطرف شود و موضوع باید به شکلی حل و فصل شود و نمیشود خودرویی که تا این مرحله رسیده و کارهایش انجام شده بهکارگیری نشود. یک یا دو پارامتر مغایرت دارند که کمیته فنی خودروهای برقی مقرر شده تصمیم گیری لازم را انجام دهد و پیشنهاد بدهد که ضوابط با رعایت اصول فنی، اصلاح شود.
شفیعی همچنین درباره رنگ تاکسیهای برقی که پیشتر مصوب شده بود آبی فیروزهای باشند اما در حال حاضر تعدادی از بخش اول این ناوگان با رنگ مشکی و سفید وارد کشور شدهاند نیز گفت: رنگ این خودروها با استفاده از استیکرها یا رنگ آمیزی صنعتی قابل اصلاح است.
آنگونه که دبیر شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور اعلام کرده بعضی پارامترهای خودروهای برقی با ضوابط مصوب انطباق کامل ندارد و باید اقدامی در این زمینه رخ دهد و بنظر میرسد همین عدم انطباق پارامترها علت اصلی عدم پلاک گذاری و ورود چند ده تاکسی برقی رونمایی شده به سطح شهر باشد، هر چند که مدیران وعده حل این مشکل را دادند؛ اما باید دید در شرایطی که آلودگی هوای تهران امان مردم را بریده است،توپ ورود تاکسی برقی در معابر تهران در زمین کدام نهاد و دستگاه است.