به گزارش اقتصادنگار به نقل از ایسنا، در حالی که معمولا برای برقراری ارتباط با ماهوارهها در مدار زمین از امواج رادیویی استفاده میشود، اکنون برای اولین بار از ارتباط بلوتوثی برای این امر استفاده شده است که میتواند کاربردهای فراوانی را در آینده مهیا کند.
به نقل از تککرانچ، در تاریخ ۴ مارس ۲۰۲۴ ماموریت اشتراکی شرکت اسپیسایکس موسوم به ترنسپورتر-۱۰(Transporter-10) که از پایگاه نیروی فضایی واندنبرگ در کالیفرنیا پرتاب شد، دو ماهواره متعلق به شرکت هابل نتورک(Hubble Network) مستقر در سیاتل آمریکا را در مدار زمین قرار داد.
این ماهوارهها اکنون به شاهکار ظاهراً غیرممکن اتصال بلوتوثی به زمین از فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتری دست یافتهاند.
این شرکت که در سال ۲۰۲۱ توسط الکس هارو(Alex Haro)، بن وایلد(Ben Wild) و جان کیم(John Kim) تأسیس شد، با توجه به اینکه اتصالات بلوتوث زمانی که کاربران کمی از هم فاصله میگیرند، ممکن است مختل شود، کار دشواری در پیش داشت.
بن وایلد که بنیانگذار شرکت دیگری است که با اینترنت اشیاء(IoT) سر و کار دارد، وقتی اولین بار از این مفهوم باخبر شد، شوکه شد. با این حال با توجه به تجربیات خود با دستگاههای اینترنت اشیاء میدانست که این دستگاهها پرمصرف هستند و کارکردن آنها بسیار گران است و اتصال جهانی را ارائه نمیدهند.
راه حل این مشکل در اتصالات بلوتوث کممصرف بود که آنها در پی تحقق آن بودند. الکس هارو، مدیرعامل هابل نتورک در بیانیهای مطبوعاتی گفت: با نشان دادن اینکه میتوانیم سیگنالها را مستقیماً از تراشههای بلوتوث بفرستیم و آنها را در فضا در فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتری دریافت کنیم، هزاران فرد بدبین را ناامید کردیم، چرا که ادعا میکردند کاری که ما در تلاش برای تحقق آن هستیم، غیرممکن است.
این فناوری چگونه کار میکند؟
شرکت هابل نتورک به هیچ وجه فناوری بلوتوث را دوباره اختراع نکرده است. در عوض، ماهوارههای آن با تراشههای بلوتوث ۳.۵ میلیمتری که فقط ارتقای نرمافزاری دریافت کردهاند، ارتباط برقرار میکنند. این بهروزرسانی به این تراشهها اجازه میدهد تا در فواصل طولانی با استفاده از توان کم، از جمله یک ماهواره در فضا ارتباط برقرار کنند.
آنتن آرایه فازی ماهواره که مانند یک ذرهبین عمل میکند، میتواند سیگنالهای کممصرف را از تراشههای روی زمین دریافت کند.
این تیم همچنین باید مشکلات مربوط به داپلر و عدم تطابق فرکانس در ارتباطات را در حالی کشف کنند که دادهها را بین اشیایی که با سرعت بالا حرکت میکنند، رد و بدل میکردند.
این شرکت ادعا میکند که با کاهش ۲۰ برابری تخلیه باتری و ۵۰ برابری هزینههای عملیاتی، مشکل اتصال جهانی را حل کرده است. هدف این شرکت، اتصال یک میلیارد دستگاه در سراسر جهان و متحول کردن صنایع مختلف با فناوری خود است.
الکس هارو افزود: مأموریت ما برای ساختن اولین شبکه واقعاً جهانی، مقرون به صرفه و کمهزینه در جهان با این پیشرفت فناوری، جهش قابل توجه رو به جلویی داشته است.
این شرکت میگوید که در حال حاضر با مشتریان آزمایشی در دستگاههای مصرفی، ساخت و ساز و زیرساخت، زنجیره تامین و لجستیک، کشاورزی، نفت و گاز و دفاعی کار میکند.
راه پیش رو
شرکت هابل نتورک در اواخر سال جاری قصد دارد ماهواره سوم خود را در یک ماموریت دیگر به فضا پرتاب کند و آن را با چهارمین ماهواره در ماههای آینده همراه کند تا صورت فلکی خود را تشکیل دهد.
این شرکت قصد دارد تا اواخر سال ۲۰۲۵ و اوایل سال ۲۰۲۶، ۳۲ ماهواره را یکجا پرتاب کند تا مجموعه خود را تکمیل کند.
پس از آماده شدن صورت فلکی هابل نتورک، امکان اتصال بلوتوثی به ماهوارهها حداقل هشت بار در روز فراهم میشود.
این شرکت مشتاق است در خدماتی مانند نظارت بر خاک یا حتی مواردی که نیاز به پوشش مداوم دارند مانند نظارت بر سالمندان مشارکت کند.
وایلد در بیانیه مطبوعاتی خود گفت: با فروش سالانه نزدیک به پنج میلیارد دستگاه بلوتوث، شبکه ما این پتانسیل را دارد که با ایجاد اتصال جهانی در دسترس، کم مصرف و مقرون به صرفه به طور قابل توجهی بر زمینههای متعدد تأثیر بگذارد.