اقتصادنگار: با رفع مشکل رجیستری آیفون، معاون اول رئیس جمهور در نامه ای خطاب به وزارت امور اقتصادی و دارایی ، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزارت صنعت ، معدن و تجارت به استناد جلسه نهم آبان ماه هیات وزیران واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل را با سود بازرگانی ۹۶ درصد مجاز اعلام کرد.
ممنوعیت آیفون از چه زمان آغاز شد؟
ممنوعیتها برای گوشیهای تولید شرکت اپل در کشور از اوایل تیرماه ۱۳۹۹ شروع شد؛ زمانی که اعلام شد «واردات و رجیستر گوشی هوشمند بالای ۳۰۰ یورو به کشور ممنوع است». در آن زمان کارگروه نظارت و تخصیص ارز وزارت صمت و بانک مرکزی این تصمیم را به علت محدودیتهای ارزی و بهعنوان راهکاری برای برونرفت از بحران در شرایط تحریم بینالمللی اتخاذ کردهاند.
پس از این تصمیم، به علت آنچه «حفظ تعادل ارز» عنوان شد، در سال ۱۴۰۱ ممنوعیتها به واردات موبایلهای بیشتر از ۶۰۰ دلار رسید و گوشی تلفن همراه با نشان تجاری اپل را هدف قرار داد. در طول این مدت ممنوعیت واردات آیفون به گواه سخن فعالان این حوزه ۹۰۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج کرد.
در نهایت پس از گذشت دو سال از ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵، ستار هاشمی با نشستن بر صندلی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد: «در تلاشیم تا با گفتوگو با وزارت صمت راهحلی برای رجیستری گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵ پیدا کنیم.»
مشکلات لغو ممنوعیت واردات آیفون برای علاقهمندان این گوشیها و همچنین واردکنندگان و فروشندگان موبایل باعث شد یک ماه پیش کارزاری از طرف «عموم مردم» خطاب به رئیس جمهور بهراه بیفتد و رجیستری و رفع ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون را مطالبه کند. این کارزار که تا امروز بیش از ۶۴ هزار بار امضا شده است، سیاست ممنوعکردن واردات و رجیستری سه نسل آخر گوشیهای شرکت اپل را نقد میکند. بروز نارضایتی میان علاقهمندان به تکنولوژی، شکست طرح ممنوعیت ریجستری با توجه به استفاده از این گوشی، خروج ارز از کشور و … از جمله این انتقادات است.
پیش از این رئیس انجمن تلفن همراه به «زومیت» گفته بود اگر آیفون رجیستر شود، تعرفه واردات ۴۰ الی ۵۰ درصدی خواهد داشت.در حال حاضر از جزئیات این تصمیم اطلاعاتی در دسترس نیست اما پیداست که بازار موبایل تحت تأثیر رفع منع رجیستری آیفون، روزهای متفاوتی را تجربه خواهد کرد.