به گزارش اقتصاد نگار به نقل از ایسنا، GNAF مخفف Geo Coded National Address File به معنی پایگاه نشانی ملی ژئوکد شده است که امکان بررسی و صحتسنجی یک نشانی فیزیکی به همراه موقعیت و مختصات جغرافیایی آن را در کشور مقدور میکند.
در اجرای جینف، همانند کد ملی افراد، برای مکانها کد شناسایی یکتا صادر خواهد شد و اجرای طرح پایگاه استاندارد نشانی مکان محور، در مدیریت امور شهری بسیار تاثیرگذار است بنابراین میتوان هدف از اجرای طرح GNAF را هویت بخشی به مکانها دانست و در خلال اجرای این طرح، ابتدا مردم و سپس ادارات خدماترسان و دستگاههای اجرایی استان، ذینفع این طرح هستند.
کارشناسان بر این باور هستند که تشخیص رسمی یک نشانی زمانی به بهترین وجه انجام میشود که از یک مرجع مناسب به دست آمده باشد. دسترسی به اطلاعات مکانی هوشمند یکی از مسائل مهم در زمینه اطلاعات و محاسبات آماری به شمار میآید. به طور کلی قابلیت تعیین دقیق یک مکان بر روی نقشه های جغرافیایی رقومی (دیجیتال) و استفاده از داده های مرتبط با مکان، مزایای بیشماری برای کشور دارد.
مجموعه دادههای مکانی GNAF اجازه میدهند تا سازمانهای دولتی برای توسعه جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی ابزار تحلیلی دقیقتری دراختیار داشته باشند که این مهم از سرشماریهای آماری تا توسعه حملو نقل و توسعه منطقهای را شامل میشود.
به روزرسانی اطلاعات اماکن در نقاط شهری و روستایی یکی از مهمترین اقداماتی است که به صورت مستمر و همه روزه در راستای اجرای پروژه جی نف انجام میشود. در این راستا اخیرا، رضا ربانی- مدیرکل جغرافیایی و اطلاعات مکانی کشور- ضمن تشریح برنامه سال ۱۴۰۳ افزود: مطابق برنامه ابلاغی کارگروه تعامل پذیری، پروژه GNAF بهروزرسانی و ژئوکد کردن اطلاعات کدپستی ده رقمی در نقاط شهری و روستایی کشور درحال اجراست که ۹۷ درصد در نقاط شهری و روستایی مجموعا ۶۸ درصد پروژه پیشرفت داشته است.
موانع پیادهسازی پروژه جی نف چیست؟
وی اصلیترین موانع در پیادهسازی کامل پروژه در کشور را در سه حوزه تامین نقشه، نقص در اجزای نشانی و تامین بودجه تقسیم کرد و گفت: مطابق با آییننامه اجرایی نظام ملی آدرسگذاری مکان محور، سازمانها و دستگاههای همکار مشخص و وظایف هریک به تفصیل تعیین شده است.
به گفته او، تقریبا تمامی نقشههای شهری کشور نیازمند بهروزرسانی هستند که از ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰ درصد کل کشور با دقت یک متر و با مقیاس ۱۰۰۰۰ / ۱ توسط ماهواره خیام تهیه شده است. تولید لایه پارسل برای امکان استفاده در پروژه GNAF نیز لازم است که این مرحله به دلیل هزینه بر بودن هنوز تکمیل نشده است.
ربانی وجود معابر بدون نام یا دارای اسامی مشابه و عدم نصب تابلو نام معابر شهری و روستایی کشور، ساماندهی نشدن شماره ساختمانها و نصب پلاکهای آبی و تلفیقی در بیش از ۵۴ درصد شهرها و روستاهای کشور، تعیین نشدن محدوده و نام محلههای قانونی شهرها توسط اغلب شهرداریهای کشور را از دیگر چالشهای موجود در پیادهسازی کامل پروژه عنوان کرد.
مدیرکل جغرافیایی و اطلاعات مکانی کشور به خدمات و سرویسهای مبتنی بر کدپستی ده رقمی اشاره کرد و گفت: سرویس احراز نشانی مشتریان یکی از این خدماتی است که متقاضیان برای تأیید محل اقامت خود در نشانی و کدپستی اعلام شده از سوی دستگاهها و سازمانهای دولتی یا خصوصی از آن استفاده میکنند.
وی افزود: خروجی این خدمت الکترونیک، ارسال تایید یا عدم تأیید نتیجه صحتسنجی درخواست مشتریان به صورت وب سرویس برای سازمان متقاضی است که در شش ماهه نخست سال جاری برای این سرویس حدود چهار میلیون فقره درخواست به ثبت رسیده است.
ربانی با تاکید بر اینکه در آیین نامه اجرایی طرح نشانی استاندارد مکانی ملی GNAF شرکت ملی پست به عنوان متولی نشانیها در کشور تعیین شده است، افزود: به روزرسانی اطلاعات اماکن در نقاط شهری و روستایی یکی از مهمترین اقداماتی است که به صورت مستمر و همه روزه در راستای اجرای این پروژه انجام میشود.
اردیبهشت سال جاری این مقام مسئول اعلام کرده بود حدود ۴۲ میلیون مکان کشور در این پایگاه جمع آوری شده است و با حمایت مقام عالی وزارت ارتباطات و اعضای هیأت مدیره پست استارت تکمیل پروژه در سطح شهری سال گذشته زده شد و اکنون ۱۱۳۰ شهر کشور در پایگاه ملی جی نف دارای آدرس یکسان و استاندارد شد. همچنین امسال بحث نقاط روستایی در دستور کار قرار دارد و برای این کار ۳۷ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار در فاز اول بحث تکمیل پروژه جی نف اتفق خواهد افتاد و پیش بینی می شود که در اردیبهشت سال ۱۴۰۴ پروژه روستایی تمام شود.