اقتصاد نگار، ۲۵ نوامبر، ترامپ در شبکههای اجتماعی اعلام کرد تعرفه وارداتی کالاهای چینی ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت البته این تصمیم در مقایسه با اقدامی که وی بلافاصله پس از بازگشت به کاخ سفید انجام خواهد داد، ناچیز به نظر میرسد.
وی تمایل دارد با اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای کانادا و مکزیک، این دو کشور همسایه را تحت فشار قرار دهد تا بتواند در مقابله با قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیرقانونی اقدامات جدیتری انجام دهد.
نشریه اکونومیست گزارش میدهد اگر این تعرفهها اجرا شوند، بیشترین ضربه را مصرفکنندگان آمریکایی خواهند خورد چرا که سالانه حدود یک تریلیون دلار کالا از مرزهای شمالی و جنوبی آمریکا جابهجا میشود و نیمی از میوه و سبزیجات مصرفی آمریکاییها از این دو کشور وارد می شود.
همچنین باید خاطر نشان کرد بیش از نیمی از خودروهایی که جنرال موتورز و استلانتیس در آمریکا ارائه می دهد در کانادا یا مکزیک تولید میشوند. به همین دلیل، زمانی که ترامپ تصمیم به افزایش تعرفهها گرفت، سهام این دو شرکت به ترتیب ۹ و ۵ درصد کاهش پیدا کرد.
در این راستا گلدمن ساکس (شرکت خدمات مالی و بانکداری چندملیتی آمریکایی) برآورد میکند: اعمال تعرفهها میتواند قیمت کالاهای مصرفی (بهجز غذا و انرژی) را تا ۰.۹ درصد افزایش دهد.
این گزارش میافزاید: هیچکس نمیداند که ترامپ تا چه حد به تعرفهها به عنوان ابزاری برای فشار آوردن در مذاکرات نگاه میکند و به چه میزان قصد دارد از تجارت فاصله بگیرد و شاید بتوان گفت این تعرفهها بیشتر یک حرکت نمایش برای افزایش قدرت چانهزنی ترامپ باشند.
چرا که این شگرد ترامپ محسوب میشود وی در سال ۲۰۱۹ در گفتوگوی که با کلودیا شینبوم، رئیس جمهور مکزیک، داشته تهدید کرده بود ۲۵ درصد تعرفه بر تمام کالاهای مکزیکی اعمال خواهد کرد، اما این مساله به علت توافق مرزی مابین مکزیک و آمریکا لغو شد.
همچنین نباید فراموش شود در طول دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، کابینه او تلاش کرد تا تمایلات محافظهکارانه وی را تعدیل کند. بازار سهام نیز همین کار را کرد، زیرا ترامپ بازار سهام را معیاری برای محبوبیت خود میدانست.
این بار نیز به نظر می رسد ترامپ تمایلات تجاریگرایانه خود را کنترل خواهد کرد بر این اساس وی در انتخاب تیم اقتصادی خود بسیار دقت کرده است تا از آسیب رساندن به روند بهبود اقتصادی پس از انتخابات جلوگیری کند. نمونه این ابتکار محتاطانه، اسکات بسنت، مدیر صندوق سرمایهگذاری که ترامپ وی را به عنوان وزیر خزانهداری و هاوارد لوتنیک، به عنوان وزیر بازرگانی انتخاب شده است باشد، این دو فرد مکررا گفته اند تعرفهها تنها ابزاری برای مذاکره هستند البته این گفته خلاف گفته های برخی از مشاوران نزدیک ترامپ که مخالف سرسخت تجارت انقباضی هستند است.
البته برخی دیگر معتقد هستند علاوه بر این مسائل ، ترس از تورم ناشی ازتعرفهها نیز میتواند دولت را از اعمال تعرفههای جدید بازدارد.
در ثانی تجربه مردم آمریکا در مورد افزایش شدید قیمتها در ۴۰ سال گذشته به خوبی نشان داده این موضوع میتواند یکی از دلایل شکست کمپین انتخاباتی کامالا هریس بوده باشد.
به گفته این کارشناسان ترامپ به دنبال این نیست که به عنوان عامل اصلی افزایش قیمت همه چیز، از آووکادو صبحانه آمریکاییها گرفته تا خودروهای جدید آنها، شناخته شود. اگرچه به نظر می رسد ترامپ میتواند با استفاده از تعرفههای بالاتر و گستردهتر، سیستم تجاری جهانی را به نفع خود تغییر دهد.
کاهش حمایت از تجارت آزاد
این موارد در حالی بیان میشود که در گذشته، مزایای تجارت آزاد به طور گسترده پذیرفته شده بود و تعرفهها به عنوان آخرین راه حل در اختلافات تجاری استفاده میشد. اما در حال حاضر، حمایت از تجارت آزاد به شدت کاهش یافته و استفاده بیرویه از تعرفهها رواج یافته است. حتی اگر هدف ترامپ از اعمال تعرفهها صرفاً مذاکره باشد، نگرانی در مورد از دست رفتن دستاوردهای تجارت جهانی همچنان وجود دارد.