ناترازی‌ انرژی، کلیدی‌ترین چالش صنعت سیمان

ناترازی‌ انرژی، کلیدی‌ترین چالش صنعت سیمان

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به آخرین شرایط صنعت سیمان و چالش‌های ناشی از محدودیت‌های انرژی، این ناترازی‌ انرژی را چالش کلیدی صنعت سیمان عنوان کرده و معتقد است که باتوجه به شرایط تولید سیمان، محدودیت‌های ١٢ ساعته و اعمال زودتر از موعد هر ساله آن، تولید سیمان و ذخایر کلینکر را کاهش داده است؛ بگونه‌ای که امسال به دلیل محدودیت‌های برقی در تابستان، تنها ۵٠ درصد ظرفیت‌ ذخایر کلینکر ذخیره شد.

به گزارش اقتصاد نگار به نقل از ایسنا، امروز (یکشنبه) نشست خبری انجمن سیمان با محوریت همایش و نمایشگاه فن‌آوری‌های نوین در صنعت سیمان که روزهای ۱۱ و ۱۲ دی ماه برگزار خواهد شد، با حضور اعضای هیات مدیره انجمن صنفی صنعت سیمان و مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت‌ برگزار کننده نمایشگاه مذکور که بصورت تخصصی در حوزه‌ معدن و صنایع معدنی فعال است، در محل انجمن سیمان برگزار شد.

در ابتدای این نشست، علی‌اکبر الوندیان- دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان- اظهار کرد: در این نمایشگاه که هرساله هم برگزار شده اما امسال مجدد با همراهی انجمن سیمان خواهد بود، ضمن گردهمایی فعالان حوزه‌های مختلف صنعت سیمان، به چالش، نیازها و آخرین دستاوردهای صنعت با حضور خود سیمانی‌ها خواهیم پرداخت. در این نمایشگاه برترین‌ شرکت‌های داخلی این صنعت حضور دارند و دستاوردهای خود در این در حوزه را ارائه می‌کنند.

وی افزود: ضمن اینکه به بررسی  چالش‌هایی که با آن‌ها مواجه هستیم و راهکار رفع این چالش‌ها در این حوزه‌ها خواهیم پرداخت. امیدوار هستیم با کمک فناوری‌های نوین که محوریت نمایشگاه قرار داده‌ایم، بتوانیم راهکاری اندیشیده تا بر چالش‌های صنعت غلبه کنیم. البته فراموش نکنیم که صنعت سیمان، سال‌ها در تحریم بوده و به دلیل قیمت‌های دستوری از منظر مالی نیز بسیار ضعیف شده است و توان مالی کمی داشته است؛  بنابراین نیاز به ارتقای تکنولوژی و نوآوری در این صنعت کاملاً محسوس است و ما نیز این موضوع را دنبال می‌کنیم.

وی ادامه داد امیدوار هستیم که در این حوزه‌ها، این نمایشگاه دستاوردهای خوبی داشته باشد و ارتباطات خوبی در حوزه‌های مختلف برقرار شود. ضمن اینکه فراخوانی هم از طریق رسانه باشد تا تمام شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه‌های نوآوری، در این نمایشگاه حضور پیدا کنند تا ارتباط برقرار شود و در حقیقت خط و خطوط ترسیم شود تا در چه حوزه‌هایی بیشتر باید قدم برداشت و در حوزه فناوری بیشتر فعالیت کرد.

وی ضمن اشاره به گذر تاریخی صنعت سیمان، خاطرنشان کرد: اولین کارخانه سیمان ایران در سال ۱۳۱۲ در جنوب تهران در شهرری توسط شرکت مشهور  در حوزه سیمان به بهره‌برداری رسید. در آن زمان ظرفیت تولید این کارخانه سالانه ۳۰۰۰ تن بود که امروزه به حدود ۸۹.۶ میلیون تن سیمان، ظرفیت سالانه صنعت سیمان رسیده‌ایم. در حال حاضر ۶۸ کارخانه با ظرفیت ۸۸ میلیون تن در حوزه سیمان خاکستری و ۱۰ کارخانه با ظرفیت ۱.۶ میلیون در حال فعالیت هستند.

این فعال صنفی-صنعتی، در تشریح وضعیت هشت ماهه امسال صنعت سیمان، گفت: نمودارهای تولید در هشت ماهه امسال و مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته به خوبی اثر چالش محدودیت‌های برق را در نشان می‌دهد؛ ضمن اینکه از آبان ماه با شروع محدودیت سوخت، کاهش تولید نسبت به سال گذشته واضح است؛ هرچند که هنوز اثر این کاهش تولید بر جامعه مشهود نشده است اما با توجه به روند نزولی ذخایر کلینکر، تداوم این روند محدودیت‌های انرژی، نگران‌کننده است.

افت ۳ میلیون تنی تولید کلینکر

الوندیان ادامه داد: طبق آمار، در هشت ماهه امسال حدود ۵۰ میلیون تن کلینکر تولید شده که نسبت به میزان تولید آن در هشت ماهه سال گذشته، سه میلیون تن کاهش تولید داشته‌ایم که در واقع به دلیل همین محدودیت‌های انرژی است؛ با وجود اینکه در مهر ماه تولید بهتر شد و بهبود پیدا کرد اما سه میلیون تن کاهش را شاهد بودیم؛ در تولید سیمان هم ۴۸ میلیون تن کاهش تولید داشتیم که ۴۰۰ هزار تن  نسبت به سال گذشته کاهش تولید داشتیم.

دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان تصریح کرد: به دلیل ذخایر کلینکر، سیمان هم طی برخی ماه‌ها ذخیره‌سازی شده و شرایط مطلوب‌تر شد اما در آبان مجدداً کاهش تولید سیمان شروع شده است. در سال جاری در واقع با تشدید ناترازی‌ها مواجه هستیم، برای تمام کارخانه حوزه تهران از دیروز (۲۴ آذر ماه) اعلام شد که برق قطع خواهد شد و کوره‌های سیمان‌های اصلی همچون سیمان تهران در  حقیقت متوقف می‌شود که منجر به نگرانی می‌شود. در حقیقت محدودیت‌ها را ۱۲ ساعته اعلام می‌کنند اما باتوجه به اینکه ۳۶ ساعت کوره‌ها باید گرم شوند تا دوباره به فعالیت برگردد، بنابراین با قطعی کامل تفاوت ندارد. بنابراین در واقع نکته اینجاست اسم محدودیت برق گذاشته‌اند اما از نظر ما قطعا عملاً کوره‌های صنعت را متوقف می‌کند. همانطور که اشاره شد، هنوز (با توجه به ذخایر کلینکر) هنوز به توقف نرسیده‌ایم و سیمان تهران فعالیت می‌کند.

وی ابراز امیدواری کرد: اعلام شده که محدودیت‌ها ۱۵ روز خواهد بود و امیدوار هستیم که محدودیت‌ها در همین محدوده باشد اما تجربه نشان می‌دهد که این محدودیت  ادامه‌دار پیدا خواهد کرد. در واقع به همین دلیل این ناترازی انرژی، به چالش کلیدی برای صنعت تبدیل شده است؛ ضمن اینکه این نگرانی وجود دارد که اگر این روند ادامه پیدا کند، به روزی نرسیم که از صادرکننده سیمان به واردکننده سیمان تبدیل شویم.

این فعال صنعت سیمان تصریح کرد: اینکه جامعه لمس نمی‌کند بخاطر این است که مازاد ظرفیت داریم اما صنعت متضرر می‌شود اما محدودیت‌ برق در تابستان، در مرداد ماه منجر به این شد که جامعه لمس کرد. در مرداد ماه ۷۰ درصد کوره‌های ما متوقف شدند اما در اواخر شهریور کمی بهتر شد اما دوباره در مهرماه  محدودیت گاز آغاز شد و اکنون گاز و برق، هر دو دامن صنعت را گرفته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: این درحالیست که صنعت سیمان دوگانه‌سوز است. علاوه بر گاز، مازوت هم مصرف می‌کنیم اما تأمین مازوت هم برای ما محدودیت دارد و پالایشگاه‌ها قادر نیستند در واقع نیاز صنعت را به موقع برآورده کنند. همانطور که اشاره شد،  در اردیبهشت ماه ما ۷۰۰ هزار تن تولید کردیم که در مرداد به دو میلیون و ۸۰۰ رسیدیم؛ یعنی تنها مرداد ماه پنج میلیون تن تولید را از دست دادیم؛ این صنعت واقعا از منظر انرژی رنج می‌برد، اما امیدوار هستیم که از این شرایط خارج شویم.

الوندیان یادآور شد: طی سه-چهار سال گذشته حدود ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان صادرات داشتیم، ادامه این شرایط، باتوجه به اینکه اولویت صنعت و دولت تامین نیاز داخل است، ممکن است بازارهای صادراتی را تهدید کند و اکنون هم بازار داخل و بازارهای صادراتی در مخاطره هستند.

وی افزود: علیرغم این آسیب‌هایی که تهدیدکننده‌اند، در مقابل برنامه‌هایی هم دارد که بخشی از این موضوع رو تعدیل می‌کند. برنامه اول در حوزه انرژی‌های خورشیدی است که صنعت ورود کرده و در حوزه نیروگاه‌های CHP  یا حرارتی‌ها کار می‌کنند؛ طبق آمار، در حوزه انرژی‌های خورشیدی از منظر قوانین مکلف هستیم که ظرف پنج سال پنج درصد مصرف‌مان را خورشیدی نصب کنیم؛ در برنامه پنج درصد در طول پنج سال، دو سال عبور کردیم و براساس اینکه باید حدود ۸۸ مگاوات انرژی خورشیدی نصب کنیم، در این دو سال ۲۲ مگاوات از این طریق تأمین می‌شود و امید است که تا پایان سال به ۶۰ مگاوات هم برسیم. در حوزه CHP  حدود ۲۶ مگاوات نصب شده است؛ همه این‌ها در واقع به دلیل ناترازی، درگیر تامین سوخت شده و متوقف شده‌اند. این‌ها تا زمانی فعال هستند که سوختشان تامین شود.

دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان تصریح کرد: تولید برق از بازیافت حرارتی نیز دیگر برنامه‌ای است که سیمان‌ها می‌توانند برای تامین سوخت مورد نیاز استفاده کنند. اما به دلیل نیاز به سرمایه گذاری سنگین و کمبود یا در واقع نبود توان مالی شرکت‌ها، هنوز اجرایی و نصب نشده است. این حوزه بسیار حوزه جذابی است که هنوز در صنعت سیمان کشور نصب نشده اما در دنیا مورد استفاده است و کشورهایی همچون چین و در هند از بازیافت‌های حرارتی برای تامین برق استفاده می‌کنند. یک کارخانه سیمان یا ظرفیت یک میلیون تن، حدود پنج مگاوات از این محل تامین و تولید می‌کند اما سرمایه‌گذاری سنگینی نیاز دارد. مطالعات آن توسط دو شرکت انجام شده و در تلاش هستند که در این زمینه گام بردارند و نصب کنند.

این فعال صنعت سیمان خاطر نشان کرد: یکی از اقدامات مهم، تولید سیمان آمیخته (نوین) است که دارای مزیت بیشتر است؛ چراکه نه‌تنها با انرژی پایین‌تری تولید می‌شوند، بسیار دوام بالایی هم دارند. بطور مثال در ساخت سدها از سیمان آمیخته استفاده می‌شود و شما هیچگاه نمی‌شنوید که سد  کشور بعد از ۵۰ سال یا ۱۰۰ سال، از بین برود. آنچه در کشور در حال حاضر وجود دارد این است که تعداد زیادی شرکت‌ها به این حوزه ورود پیدا کردند و بین هفت تا ۱۰ درصد سیمانی که در بورس عرضه  می‌شود،  سیمان الان آمیخته است. زیرساخت‌های مهم همچون استانداردها هم فراهم شده و زیرساخت‌های عرضه در بورس کالا هم فراهم شده، رایزنی‌ها انجام شده و  به تدریج تنوع محصول بالایی را به بورس کالا عرضه خواهیم کرد.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://eghtesadnegar.com/?p=23652

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

پربحث ترین ها

تصویر روز:

پیشنهادی: