#اقتصادنگار -بر اساس آمارها میزان اتلاف انرژی در حوزه گاز ۳۷ میلیارد مکعب و در حوزه برق ۵۵ میلیارد کیلووات ساعت است که با بررسی این آمار متوجه می شویم که ۵۵ درصد کل اتلاف گاز و ۶۱ درصد اتلاف برق متعلق به صنعت ساختمان است؛ بنابراین می توان گلوگاه مصرف انرژی را ساختمان اعم از تجاری و مسکونی دانست به گفته کارشناسان انرژی، بررسی ۳۶۰درجه حوزه تاسیسات ساختمان نشان میدهد این بهش نقش بسیار پررنگی در هدر رفت انرژی دارند .
راهکارهایی برای رفع ناترازی انرژی
در همین راستا سروش کیانی، اقتصادان با بیان اینکه باید به بحث بهینه سازی تاسیسات ساختمان های موجود ورود کنیم گفت: البته مواردی در تهران دیده شده که برای بهنیه سازی مصرف تاسیسات طرح هایی انجام داده شده است به هر روی بررسی کار نهایی نشان میدهد که به ازای هر متر مربع ۲ تا ۳ دلار هزینه بهینه سازی شده بود و نتیجه اینکه در ازای هر متر مربع ۱۰ متر مکعب گاز و ۱۸ کیلووات ساعت برق کاهش مصرف ایجاد شد و برآورد ما این است که اگر ۳ میلیون ساختمان تهران را با متراژ حدود ۶۰ تا ۷۰ متر به عنوان جامعه هدف در نظر بگیریم، حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای بهینه سازی تاسیسات این ساختمان باید هزینه کنیم اما نکته مهم این است که تا ۲ میلیارد دلار کاهش هزینه را در پی خواهد داشت و بسیار زود بازده است.
این اقتصاددان ادامه داد: شاید بهتر باشد به جای تجربه مجدد از تجربه جهانی سایر کشورها استفاده کنیم؛ معمولا دولت ها به دلیل ساختار و شرایطی که دارند، به مسائلی مانند انرژی ورود نمی کنند. به همین دلیل با همکاری با بخش خصوصی حل مسائلی از این دست پیگیری می شود؛ در دنیا ۷۰ درصد سرمایه گذاری های بخش انرژی توسط بخش خصوصی صورت گرفته است و مدل های مختلفی را پیگیری کرده اند؛ البته ما مسائلی داریم که کشورهای دیگر با آن مواجه نیستند و از جمله آنها می توان به نظام حکمرانی معیوب دولت، تحریم ها و فقدان اطمینان اقتصادی به دولت نام برد و تا زمانی که تکلیف این سه موضوع حل نشود، کماکان با موضوع شعار دادن مواجه هستیم.
تاسیسات ناکارآمد و مصرف بالای انرژی کشور
در ادامه همین مبحث مهدی بستانچی رئیس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی کشور گفت: در کشور ظرفیت تولید ۱ میلیون کولر گازی اینورتر وجود دارد. اگر ما بتوانیم با کمک دولت و نظام بانکی ۱ میلیون کولر گازی در سال به مردم تحویل دهیم، توانسته ایم ۶۰۰ مگاوات صرفه جویی ایجاد کنیم.
به گفته وی بر اساس نرخ های امروز ساخت نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی حرارتی ۳ میلیارد دلار و نیروگاه بادی ۱.۵ میلیارد دلار و نیروگاه خورشیدی ۱.۸ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. امروز کولر گازی ۱۸هزار BTU اینورتر تولید ایران حدود ۳۰ میلیون تومان فروخته می شود که با دلار ۶۹هزار تومان ۴ آذر ۱۴۰۳ ارزش آن ۴۳۴ دلار است، پس برای تولید ۱ میلیون دستگاه کولرگازی اینورتر نیاز به سرمایه ۴۳۴ میلیون دلاری است.
وی ادامه داد: تولید ۱ میلیون کولر گازی می تواند به سرعت انجام شود که به بازار اردیبهشت و خرداد سال آینده برسد اما تولید نیروگاه ۶۰۰ مگاوات به ۲ تا ۴ سال زمان نیاز دارد تازه اگر بودجه و تجهیزات به راحتی تامین شود. در حالی که کل ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری تولید کولر گازی در پایان فروش بازگشته است و میتوان دوباره این چرخه را تکرار کرد.
بستانچی در نهایت گفت: به عنوان کارشناس و فعال صنعتی به آقای علی آبادی وزیر نیرو و آقای اتابک وزیر صمت پیشنهاد میکنم، تامین مالی چرخه تولید کولر گازی اینورتر را به عنوان یکی از راه حل های سریع و فوری برای ناترازی برق مورد توجه قرار دهند. در این چرخه هم تولید و اشتغال شکل می گیرد هم منافع مردم به دلیل خرید مستقیم از تولیدکننده تامین میشود.