به گزارش اقتصاد نگار به نقل از ایسنا، وزارت دارایی عربستان سعودی روز سه شنبه، اعلام کرد هزینهها به ۱.۲۸۵ تریلیون ریال (۳۴۲ میلیارد دلار) کاهش مییابد زیرا این کشور خود را با کاهش اخیر قیمت نفت تطبیق میدهد. دولت عربستان سعودی، کسری بودجه سال ۲۰۲۵ را ۱۰۱ میلیارد ریال پیش بینی کرده که با پیش بینیهای ماه گذشته همخوانی دارد.
هزینهها در سال میلادی جاری، ۷.۵ درصد بیشتر از بودجه مصوب سال بود، اما درآمدها هم ۴.۹ درصد بیشتر از برآوردهای سال قبل بود.
مونیکا مالیک، اقتصاددان ارشد در بانک تجاری ابوظبی اظهار کرد: دولت عربستان سعودی به دنبال استفاده از تمام فضای مالی برای حمایت از برنامه متنوع سازی است. با وجود عقب نشینی ملایم، هزینههای کلی هنوز بالاست.
عربستان سعودی تعهدات سرمایه گذاری و هزینههای گسترده ای را برای تامین بودجه برنامه چشم انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و کاهش وابستگی به درآمد نفتی برعهده گرفته است. با این حال، این کشور عقبنشینی از بعضی از پروژهها را آغاز کرده است که تا حدی به دلیل سطح پایین قیمت نفت از رقم مورد نیاز برای تعادل بودجه بوده است.
محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی، به خبرنگاران گفت: منابع مالی این کشور، تاب آوری دارد تا در برابر کاهش قیمت نفت، دوام بیاورد. وی اظهار کرد: اقتصاد عربستان به مرحلهای رسیده است که نوسانات بازار نفت، به اندازه گذشته بر آن تاثیر نمیگذارد. تفاوت فعلی این است که درآمدهای نفتی، به پیش بینی هزینهها کمک میکند.
به گفته الجدان، کاهش بودجه پروژههایی مانند شهر نئوم، تحت نظارت صندوق سرمایهگذاری عمومی است، نه دولت. حتی یک پروژه تحت چشم انداز ۲۰۳۰ وجود ندارد که بودجه مناسبی نداشته باشد.
با این حال، عربستان سعودی که یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت جهان است، به قیمت نفت خام برای حفظ رشد اقتصادی، به شدت متکی است. طبق آخرین پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول، عربستان سعودی برای رسیدن به تعادل در امور مالی خود، به قیمت بیش از ۹۸ دلار هر بشکه نفت برنت نیاز دارد. بلومبرگ اکونومیکس با در نظر گرفتن مخارج داخلی صندوق سرمایه دولتی عربستان، قیمت سر به سر نفت برای این کشور را ۱۰۶ دلار میداند.
قیمت نفت برنت از پایان ژوئن، حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است و روز سه شنبه، حدود ۷۳ دلار در هر بشکه معامله شد. طبق بودجه، انتظار میرود رشد اقتصادی امسال ۰.۸ درصد باشد و در سال میلادی آینده، به ۴.۶ درصد افزایش یابد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، عربستان سعودی پیشبینی رشد خود را برای چند سال آینده کاهش داد و کسری بودجه عمیقتری را نسبت به پیشبینیهای اولیه درآمد و هزینههای منتشر شده در ماه گذشته پیشبینی کرد. با این حال، رشد حدود چهار درصدی طی چند سال آینده، همچنان از بیشتر اقتصادهای بزرگ دیگر پیشی خواهد گرفت.