به گزارش #اقتصادنگار -برزو حقشناس، کارشناس اقتصادی، در گفتوگو با شهر بورس با اشاره به سیاستهای اشتباه بانک مرکزی در دو سال گذشته اظهار داشت: بانک مرکزی طی این مدت دلار را سرکوب قیمتی کرد و نرخ آن را زیر ارزش ذاتی نگه داشت. این موضوع باعث شد فنر دلار به اصطلاح فشرده شود. علیرغم این سیاستهای انقباضی شدید و اقداماتی همچون تعیین سقف نرخ بهره توسط آقای فرزین، رئیس بانک مرکزی، دلار در سال جاری دو بار جهش قیمتی داشت و سقف زد. این اتفاق نشان میدهد که این سیاستها دیگر موثر نیستند.
وی افزود: در مقطعی که درآمد ارزی کشور افزایش یافت و دسترسی به درآمدهای نفتی بهبود پیدا کرد، بهویژه از طریق فروش نفت به چین، بانک مرکزی توانست دلار را سرکوب کند و نرخ آن را زیر ارزش ذاتی نگه دارد. اما با کوچکترین تغییر، مانند انتخاب آقای ترامپ، دلار حرکت کرد و به سمت ارزش ذاتی خود پیش رفت.
سقف قیمتی دلار ۸۰ هزارتومان است
حقشناس در ادامه درباره روند قیمتی دلار در ماههای اخیر گفت: در حال حاضر به نظر میرسد دلار در محدوده ۷۸ تا ۸۰ هزار تومان سقف قیمتی خود را ساخته است. احتمال اینکه این سقف تا پایان سال شکسته شود، بعید به نظر میرسد؛ چرا که ارزش ذاتی دلار در حال حاضر حدود ۷۴ تا ۷۵ هزار تومان تخمین زده میشود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ایجاد حباب مثبت برای دلار کار دشواری است. معمولاً دولتها با ابزارهای خود میتوانند حباب منفی ایجاد کنند و دلار را زیر ارزش ذاتی نگه دارند، اما ایجاد حباب مثبت معمولاً بهراحتی رخ نمیدهد، مگر در شرایط خاص و با بروز ریسکهای سیستماتیک خاص.
خبر مرتبطاوجگیری دلار؛ دلایل پشت پرده نوسانات ارزی چیست؟
اوجگیری دلار؛ دلایل پشت پرده نوسانات ارزی چیست؟
بازار ارز در روزهای اخیر شاهد نوسانات قابلتوجهی بوده است؛ این نوسانات باعث شده است نرخ دلار غیررسمی به بالاترین حد خود برسد.
حقشناس در پایان با بیان اینکه به نظر میرسد دلار سقف قیمتی امسال را زده است، عنوان کرد: احتمالاً دلار اصلاح قیمتی به سمت محدوده ۷۲ تا ۷۷ هزار تومان را تجربه خواهد کرد. اما اگر از محدوده ۸۰ هزار تومان عبور کند و در آن تثبیت شود، این نشانگر شرایط نامطلوبی برای اقتصاد کشور خواهد بود. چنین اتفاقی میتواند ناشی از ریسکهای سیستماتیک باشد که شاید در حال حاضر از آنها بیطلاع هستیم.