به گزارش اقتصاد نگار به نقل از ایسنا، از ۷ مرداد دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان – رئیس جمهور دولت چهاردهم – آغاز شد. در این بازه زمانی حدود ۱۰۰ روزه هر کدام از دستگاهها دستاوردهایی داشتهاند که در این گزارش به دستاوردهای وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه معدن پرداخته شده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدامات شاخصی در زمینه تامین برق پایدار صنایع یا راهاندازی نیروگاههای برق داشته که از جمله این اقدامات بهرهبرداری از نیروگاههای برق صنایع به میزان ۴۱۶ مگاوات بوده است. این وزارتخانه همچنین در زمینه صادرات و بازرگانی خارجی نیز توسعه داشته که در این زمینه ارزش صادرات معدن و صنایع معدنی ۳۲۳۰ میلیون دلار و وزن صادرات معدن و صنایع معدنی ۱۴۱۸۱ هزار تن بوده است.
گفتنی است در این میان ارزش صادرات صنایع معدنی فلزی ۲۱۴۲ میلیون دلار، وزن صادرات صنایع معدنی فلزی ۲۸۰۷ هزار تن، ارزش صادرات صنایع معدنی غیر فلزی ۳۳۵ میلیون دلار و وزن صادرات صنایع معدنی غیر فلزی ۴۷۷۶ هزار تن است.
در دولت چهاردهم این وزارتخانه در زمینه توسعه بخش معدن نیز دستاوردهایی داشته که با نگاهی به عملکرد ۱۰۰ روزه ابتدای دولت چهاردهم میتوان دریافت که استخراج مواد معدنی ۱۱۶۰ میلیون تن، پروانه اکتشاف ۲۶۱ مورد و پروانه بهرهبرداری معدن ۱۳۳ مورد بوده است.
آنچه که در زمینه تکمیل بهرهبرداری و افتتاح طرحهای توسعهای و زیرساختی بخش معدن و صنایع معدنی انجام شده ۱.۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری طرحهای توسعهای و زیرساختی بخش معادن و صنایع معدنی و برای ۲۶۸۲ نفر به طور مستقیم و ۷۴۳۰ نفر به طور غیر مستقیم اشتغال زایی در طرحهای توسعهای و زیرساختی بخش معدن و صنایع معدنی است.
در زمینه احیا و فعالسازی معادن کوچک و توسعه سرمایهگذاری بخش معدن از جمله اقدامات انجام شده ۱۶۱ مورد احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک و ۵۹ مورد بستههای پیشنهادی برای سرمایهگذاری است.
همچنین اقدامات شاخصی در زمینه تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور انجام شده که در این راستا ۲۰ مورد پروژه و نقشه تولید اطلاعات زمین شناسی و اکتشافی، ۱۵ هزار کیلومتر خطی اکتشاف به روش ژئوفیزیک هوابرد و ۵ پروژه زمینشناسی دریایی انجام شده است.
دستاوردهای مهم دیگری نیز در راستای تحقق اهداف دولت وجود دارد که برخی از مهمترین اقدامات این سازمان در شش ماهه نخست سال، اجرای برنامه ارتقا زیرساختها و بازدهی آزمایشگاهی حوزه اکتشاف، انتشار اولین نقشه ژئوتوریسم کشور در مقیاس(لایه اطلاعاتی جدید) و در مقیاس یک دویست و پنجاه هزارم، ارتقای جایگاه آزمایشگاههای سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور از رتبه ۲۹ به ۱۳ کشور، آغاز اجرای طرح تحول زمین شناسی دریای استان گیلان (۱۵ پروژه)، آغاز اجرای طرح تحول زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی استان خراسان رضوی( ۴۴ پروژه) و آغاز فعالیت پایگاه جامع دادههای علوم زمین کشور در قالب ساختار مشارکتی بخش معدن – تکلیف است.
این وزارتخانه در زمینه تولید محصولات منتخب زنجیره بخش معدن و صنایع معدنی اقداماتی داشته که از جمله این اقدامات تولید ۵۳۴۹ هزار تن فولاد خام، تولید ۴۷۱۶ هزار تن محصولات فولادی، تولید ۷۱ هزارتن کاتد مس، ۱۳۸ هزار تن شمش آلومینیوم، ۱۷۴۳۹ هزار تن سیمان و ۹۰ هزار تن سرب و روی است.
اما اینکه چه میزان و با چه عناوینی در این بازه زمانی مجوز صادر شده است قابل ذکر است که به طور کلی طی این بازه زمانی ۲۶۴ هزار و ۷۸۴ درخواست صدور مجوز وجود داشته که از این میان ۹۵ هزار و ۳۷۴ مورد صادر شده و ۱۷ هزار و ۸۹۹ مورد انصراف دادهاند و ۳۹ هزار و ۳۳۷ مورد در نوبت بررسی هستند که از جمله این مجوزها تاسیس تولید شناورهای با ظرفیت بالای ۵۰۰۰ تن با تعداد درخواست ۱۹ و ۸ مجوز صادر شده و ۲ درخواست انصرافی، یک مجوز در نوبت بررسی، موافقت اصولی تولید کالای دخانی همچون سیگار، توتون و تنباکو به میزان ۱۹۴ درخواست، ۴۱ مجوز صادر شده، ۹ درخواست انصرافی و سه درخواست در نوبت بررسی، تاسیس زنجیره صنایع معدنی به میزان ۳۱۸ درخواست و ۱۴۸ مجوز صادر شده و ۳۱ درخواست در نوبت بررسی، تاسیس شهرک یا ناحیه صنعتی غیر دولتی به میزان ۵۵۴ درخواست، ۹۵ مجوز صادر شده، ۶۳ درخواست انصرافی و ۶۲ درخواست در نوبت بررسی، تاسیس مجتمع قالیبافی و واحد تولیدی فرش دستباف به میزان ۱۸۷۸ درخواست، ۳۷۵ مجوز صادر شده، ۶۲۷ درخواست انصرافی و ۱۲۳ درخواست در نوبت پیگیری است.